blog

Bijzonder patent Microsoft: cryptocurrency minen met je lichaam

By 30 maart 2020No Comments

Computergigant Microsoft heeft een bijzonder patent ingediend bij de Wereldorganisatie voor de Intellectuele Eigendom (WIPO). Microsoft heeft een manier bedacht om je lichaamsactiviteit te gebruiken bij het minen van cryptocurrency’s. Kan je binnenkort cryptomunten minen door te gaan hardlopen?

Proof of Work, maar dan anders

In het patent staat het volgende: ‘In plaats van het enorme rekenwerk dat sommige cryptocurrency systemen vereisen, kunnen gegevens die zijn gegenereerd op basis van de lichaamsactiviteit van de gebruiker een ‘Proof of Work’ zijn. Daarmee kan de gebruiker onbewust ingewikkelde berekeningen uitvoeren.’

Lichaamsactiviteit moet je zien in het breedste zin van het woord. Denk bijvoorbeeld aan fysieke inspanning om cryptomunten te minen. Bijvoorbeeld door het meten van een versnelde hartslag. Maar ook aan het meten van hersengolven, deze signalen kunnen ook gebruikt worden om cryptocurrency’s te minen.

Door te minen met lichaamsactiviteit kun je daarnaast gebruikers belonen met cryptomunten door een taak uit te voeren. Bijvoorbeeld bij het geconcentreerd bekijken van een advertentie. Of door sportief gedrag te belonen, door cryptomunten te verdienen na een rondje hardlopen.

Het klinkt als toekomstmuziek, maar er is al onderzoek gedaan naar het minen van cryptomunten met lichaamsactiviteit. In 2017 onderzocht het in Nederland gevestigde Institut of Human Obsolescence de mogelijkheid om bitcoin te minen met lichaamswarmte. 37 proefpersonen leverden gezamenlijk 127 watt aan energie op. Theoretisch kun je dus die energie gebruiken om bitcoin en andere cryptomunten te minen.

Wat wil Microsoft ermee doen?

Het is nog niet duidelijk wat het plan van Microsoft is bij dit patent. In het patent vermeldt het computerbedrijf wel dat een gecentraliseerd blockchainsysteem het beste werkt.

Maar gaan ze dit systeem dan zelf ontwikkelen? En maken ze gebruik van een bestaande blockchain, of bouwen ze een eigen blockchain hiervoor? Allemaal onbeantwoorde vragen.

Toch is het een interessant gedachte-experiment. En een goede motivatie om toch die hardloopschoenen eens aan te trekken.

Wil je het patent zelf nalezen, dan kan dat hier.

Leave a Reply