blog

Bitcoin kan zijn all time high in december 2020 bereiken

By 27 december 2019No Comments

Het is het einde van het jaar, en dat is altijd een mooi moment om terug te blikken. Maar ook om ver vooruit te blikken. Wat verwachten we van de bitcoin koers in 2020? Cliffhanger: misschien overtreffen we de all time high wel al in december 2020.

Bitcoin gaat altijd door

Terwijl iedereen aan het kerstdiner zit, blijft bitcoin gewoon doorgaan. Dag en nacht worden er bitcoins verhandeld, 24 uur per dag en 7 dagen per week. Maar het kan goed zijn dat veel traders de afgelopen dagen even rust namen. Afgezien van een uitschieter op tweede kerstdag bewoog de koers in een marge van nog geen honderd euro. En dat is voor bitcoin begrippen lekker rustig.

Sinds november beweegt de bitcoin koers zich in een ruime marge, tussen de 6.000 euro (ondersteuning) en 6.900 euro (weerstand).

De prijs beweegt zich vooral in de bovenste helft. Bitcoin dook namelijk twee keer naar 6.000 euro, maar wist zich snel te herstellen. Op het moment van schrijven beweegt bitcoin tussen de 6.400 euro en 6.500 euro. Je kan deze zone nu zien als een soort ondersteuning.

Trendlijn uit 2019 komt weer terug

Tijd om terug te blikken! Want hoe je het ook bekijkt, 2019 was een mooi jaar voor bitcoin.

Vergeleken met januari is de koers bijna verdubbeld. Maar vooral vanaf april ging het hard, de koers schoot omhoog. We pakken daarom de trendlijn die toen belangrijk was weer terug. De cirkel is rond, want bitcoin heeft opnieuw ondersteuning gevonden op deze lijn:

Bitcoin vond in maart drie keer ondersteuning op de trendlijn, voordat de koers naar 12.200 euro vloog. Sinds die top heeft bitcoin bijna de helft aan waarde ingeleverd, maar de ondersteuning op de trendlijn is nu een lichtpuntje.

Raakt de koers de trendlijn vaker? Dan vormt dat de basis voor een meer rustige groei richting de bitcoin block halving in mei 2020.

Ook 2020 kan een mooi jaar worden voor bitcoin

Maar wat heeft 2020 in petto voor bitcoin? Om daar een antwoord op te geven zoomen we een heel eind uit op de grafiek. Je kijkt nu naar eind 2014 tot en met nu, elke candle stelt een week voor.

Afgebeeld op de grafiek zijn de 50-weken Moving Average (rood) en de 100-weken Moving Average (oranje). De lijn van de korte termijn, de 50-weken MA, stijgt boven de 100-weken MA. Dat noem je een golden cross, en dat is erg positief voor de koers. En vooral voor de lange termijn, omdat deze golden cross op weekniveau voorkomt.

Maar er is wel een klein addertje onder het gras. In 2016 bevond de koers zich al in een stijgende trend. Op het moment van de golden cross was de koers ruim 25 procent hoger dan beide MA-lijnen:

De situatie nu is anders. De koers beweegt nu tussen de 50-weken en 100-weken Moving Average. Als de geschiedenis zich herhaalt, mag de koers niet te lang onder de 100-weken Moving Average zakken. Dat niveau bevindt zich nu rond 6.300 euro:

Bitcoin was misschien iets te enthousiast begin 2019

Misschien was bitcoin wel iets te hard gestegen in het begin van 2019 om op schema te zijn. En dan is het ook niet gek dat de tweede helft wat minder positief was.

Hoe zit dat? Op dit moment is de koers de 100-weken MA aan het testen. De koers is in mei door de 100-weken MA gebroken, en zoekt nu de trendlijn opnieuw op.

Dat testen zag je in 2016 ook. Toen was de waarde van bitcoin op het toppunt 22 procent hoger dan de 100-weken MA. Daarna zocht de koers de lijn nog een keer op.

Nu zijn de bewegingen heftiger. Op de top van 2019 was bitcoin bijna 110 procent meer waard dan de 100-weken MA. Daar hoort dan ook een correctie bij, de koers daalde van 12.200 euro tot het voorlopige dieptepunt van onder 6.000 euro.

Is de test succesvol? Dan kunnen we weer omhoog kijken, net als in 2016.

Wat verwachten we van bitcoin in 2020?

Dat blijft een lastige vraag, er is niemand die je het antwoord precies kan geven. Wat we wel weten is dat de bitcoin block halving in 2020 plaatsvindt. Bij de bitcoin block halving wordt het aanbod van nieuwe bitcoin gehalveerd. Blijft de vraag hetzelfde maar wordt het aanbod minder? Dan stijgt de prijs.

In de voorafgaande twee bitcoin block halvings zorgde deze gebeurtenis dan ook voor een flinke stijgende beweging. Van de vorige bitcoin block halving tot aan de top eind 2017 is de bitcoin koers bijvoorbeeld met meer dan 3.000 procent gestegen!

En zoals Mark Twain al zei: ‘History doesn’t repeat itself, but it often rhymes.’ Daarom vergelijken we de prijsbeweging in aanloop van de vorige block halving met die van 2020.

  • In de week van de bitcoin block halving van 2016 bereikte bitcoin een koers van 756 dollar, omgerekend 678 euro. Dat niveau hebben we aangegeven met een horizontale stippellijn. Die prijs is bijna even hoog als de vorige top van eind 2014.
  • Ook vond de koers in aanloop van de block halving van 2016 ondersteuning op de 100-weken MA, zoals we eerder bespraken.

Gebeurt er in 2020 hetzelfde? Dan zien we in de eerste maanden van 2020 een geleidelijke stijging naar 12.200 euro. Die prijs geven we aan met de tweede horizontale stippellijn. Net zoals bij de vorige block halving ligt deze waarde net iets onder het vorige record.

En over het record gesproken, het kan nog wel even duren voordat deze wordt verbroken. Na de vorige block halving gebeurde dat pas na zeven maanden, in februari 2017. Verloopt de koers nu precies hetzelfde, dan wordt de hoogste koers van 2017 overtroffen in december 2020.

Nogmaals, beschouw dit niet als een zekerheid. Elke dag veranderen de omstandigheden. Toch kan 2020 zomaar een mooi jaar worden voor bitcoin. Op het nieuwe jaar!

Leave a Reply