Bitcoinblog

De waarde van Bitcoin in een notendop

By 14 december 2019No Comments

Het antwoord op de vraag waarom een bitcoin waarde heeft moet altijd beginnen met een uitleg over geld. Wat is geld eigenlijk? Geld is een ruilmiddel dat het mogelijk maakt om waarde uit te wisselen. Ben jij een hele goede pottenbakker? Dan kun je de waarde die je daarmee produceert omzetten in geld en dat geld gebruiken om de producten of diensten die andere produceren te kopen. Stel dat je als pottenbakker bijvoorbeeld een huis wilt kopen, dan is het heel lastig om in te schatten hoeveel potten je moet betalen voor een huis. Laat staan dat je iemand kunt vinden die het ervoor over heeft om één van zijn huizen te ruilen voor 10.000 potten.

Wat nu als er een goed is dat zeldzaam (of schaars) is en door iedereen waardevol wordt geacht, goud bijvoorbeeld. Jij hebt er niets op tegen om je versgebakken potten in te ruilen voor een klomp goud. Het zal vervolgens een stuk makkelijker zijn om iemand te vinden die één van zijn huizen aan jou wilt verkopen voor een klomp goud. In essentie heb jij jouw potten geruild voor een huis, met goud als ruilmiddel (medium of exchange). Door jouw potten eerst te verkopen voor goud heb je goud gebruikt als een middel om je waarde in op te slaan (store of value) en door een huis te waarderen in een bepaalde hoeveelheid goud heb je goud gebruikt als een rekeneenheid (unit of account).

Hiermee hebben we alle functies van geld gevangen in twee korte alinea’s. Geld is een ruilmiddel, een middel om waarde in op te slaan en een rekeneenheid.

Natuurlijke producten als geld

Je kunt het je nu bijna niet meer voorstellen, maar in het verleden gebruikten we natuurlijke producten zoals zout, schelpen, koper en goud als geld. Dat werkte omdat het destijds relatief moeilijk was om aan zout en schelpen te komen, het waren relatief zeldzame goederen. Waar het vroeger moeilijk was om zout uit de grond te halen en te vervoeren, werd het met de jaren steeds makkelijker om grote hoeveelheden zout te produceren.



Wil je meer van Thom lezen, horen en zien? Surf dan naar members.crypto-insiders.nl voor onze meest waardevolle content. Denk aan koersupdates, trading signals, educatieve video’s, geschreven uitleg, Ask Me Anything-sessies en meer! Maak nu een lidmaatschap aan en probeer de eerste 30 dagen gratis! Bekijk hieronder een voorproefje:



Je kunt je voorstellen dat zout daarmee langzaam zijn functie als geld verloor. Stel dat het heel makkelijk zou zijn om briefjes van 50 euro te printen en je het verschil met een echte niet zou zien. Dan kun je naar de winkel gaan, voor een paar euro een pak papier kopen en daar de hele dag geld van printen. Er komen daarmee steeds meer euro’s in omloop en dat maakt andere euro’s minder zeldzaam en daardoor minder waardevol. Geld waarvan de productie makkelijk en goedkoop is kan daarom niet meer functioneren als een middel om je waarde in op te slaan (store of value).

Uiteindelijk zijn we van edelmetalen als goud en zilver overgestapt op het veel handzamere papiergeld. Aan die overgang naar papiergeld kleeft nog een mooi verhaal dat ik jullie niet ga besparen. Het idee van papiergeld kent namelijk zijn oorsprong in China, waar tussen het jaar 618 en 907 een monetaire revolutie plaatsvond. Tijdens de Tang dynastie, welke als een bloeiperiode in de Chinese geschiedenis wordt gezien, hadden Chinese koopmannen iets bedacht waarmee veel efficiënter gehandeld kon worden.

Ze stalden hun goud en zilver bij een betrouwbaar bewaarhuis (een soort bank) en kregen daar in ruil een papieren belofte voor terug. Op die papieren belofte stond: “De eigenaar van dit biljet kan deze te allen tijde inruilen voor 10 gouden munten. Getekend, het betrouwbare bewaarhuis Xi-Jingping.” Deze papieren belofte was niet alleen een stuk lichter dan goud, maar ook een stuk betrouwbaarder. Als je het bewaarhuis vertrouwde wist je immers precies wat je ervoor terug zou krijgen.    

Het gebruik van papieren beloften als geld zorgde in China voor enorme welvaart. Zodanig zelfs dat keizer Kublai Khan papiergeld 500 jaar na de uitvinding ervan tot het enige legale betaalmiddel omdoopte. De bekende Venetiaanse wereldreiziger Marco Polo was destijds op bezoek bij keizer Khan en raakte onder de indruk van het papiergeld. Hij schreef er vol enthousiasme over in zijn reisverslagen. “Met deze stukken papier kun je altijd en overal betalen in het keizerrijk van Kublai Khan. Op het weigeren van briefgeld als betaalmiddel staat de doodstraf. Het is dan ook logisch dat iedereen ze accepteert. Overal waar je in het rijk van keizer Khan komt wordt er betaald met briefgeld alsof het goud is. En ze wegen ook nog eens helemaal niets!”

En de rest is natuurlijk geschiedenis. Volgende week schrijf ik verder en gaan we van het ontstaan van door overheden opgelegd geld in de Westerse wereld (fiatgeld) naar de toekomst van geld, bitcoin.

Onze technisch analist David van Ineveld heeft weer een nieuwe wekelijkse bitcoin (BTC) koers analyse online staan. Zijn advies: Hold your fire! Lees in zijn nieuwste analyse waarom!

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten, Facebook– of Twitter. Meediscussiëren? Meld je dan aan voor ons Telegram kanaal.

Leave a Reply