blog

Het perfecte moment om bitcoin te kopen dient zich bijna aan, dankzij vluchtende miners

By 25 mei 2020No Comments

Bitcoin zit even in een dipje, ook in het weekend is de koers gedaald. Is de bodem nu bereikt? Of zakt de koers nog verder? In deze analyse kijken we niet alleen naar de koers, maar ook naar de invloed van miners op de prijs van bitcoin.

Geen ondersteuning meer

Je kijkt hieronder naar de bitcoinkoers in dollars van begin mei tot en met nu. Elke candle op de grafiek stelt een uur voor. 

Sinds woensdag 20 mei bevindt bitcoin zich in een dalende trend. Na een scherpe daling richting 8.800 dollar (8.080 euro) lukte het bitcoin om te stijgen naar 9.300 dollar (8.540 euro). Dat is de groene zone op de grafiek.

Deze groene zone was eerst nog een sterke ondersteuning. Maar nu is het juist een weerstand, het lukt de koers niet om boven dit niveau te stijgen.

Ook lukte het niet om steun op 9.000 dollar (8.262 euro) te vinden, dat is de gele balk op de grafiek. De koers is nog steeds aan het dalen en lijkt op weg naar het volgende grote steunpunt op 8.500 dollar (7.803 euro), de onderste balk.

Miners stoppen ermee, mooie kans om bitcoin te kopen?

Wat veroorzaakt deze daling van de koers? Het kan zijn dat miners daar iets mee te maken kunnen hebben. Op maandag 11 mei is. de blokbeloning voor miners gehalveerd, dat wordt de bitcoin halving genoemd.

Miners ontvangen nu dus de helft minder beloning, en voor sommige miners vormt dat een probleem. Zij draaien verlies met het minen van bitcoin. Daarom zijn zij genoodzaakt om de apparatuur af te sluiten. Hierdoor daalt de totale rekenkracht op het bitcoin netwerk. Ook betekent dit soms dat zij meer van hun bitcoin moeten verkopen, om de energiekosten te dekken. Dit zorgt voor meer verkoopdruk, en een dalende bitcoinprijs.

Op basis van de rekenkracht maakte Charles Edwards, fondsenbeheerder bij Capriole een koersindicator. Deze bestaat uit twee onderdelen:

  • 30-daags voortschrijdend gemiddelde van de totale rekenkracht (korte termijn)
  • 60-daags voortschrijdend gemiddelde van de totale rekenkracht (lange termijn)

Daalt de korte termijn lijn onder de lange termijn? Dan is er sprake van miner capitulation, er zijn dan relatief veel miners gestopt.Het bovenste deel van de grafiek hieronder is de bitcoinkoers. Daaronder bevindt zich de indicator van Edwards. De grijze bol geeft aan wanneer er sprake is van capitulation. Bijzonder is dat dit de vierde miner capitulation is in vier jaar tijd.

Maar heb je geduld, dan is de miner capitulation juist een mooie koopkans. Wanneer het 30-daags gemiddelde boven het 60-daags gemiddelde stijgt, dan bevindt de totale rekenkracht zich weer in een stijgende trend. En dat is volgens Edwards het perfecte moment om bitcoin te kopen. Op de grafiek hieronder zie je dit aan de blauwe bol.

Deed je dat begin 2019, dan had je maar liefst 287 procent rendement. En eind 2019 en begin dit jaar kon je mooie winsten behalen. Nu is er opnieuw een miner capitulation. Volgens Edwards is de koopkans die hierna volgt een ‘once in a lifetime’ kans vanwege drie redenen.

Ten eerste blijven er nieuwe Tethers bijkomen. Tether is een stablecoin, gekoppeld aan de waarde van de dollar. Deze coin wordt op exchanges vaak gebruikt om te verhandelen voor altcoins en bitcoins.

Daarnaast blijven investeringsmaatschappijen nieuw geminede bitcoins opkopen in 2020. Grayscale koopt bijvoorbeeld naar schatting 33 procent van alle nieuw geminede bitcoins op. Blijkbaar is er een enorme vraag naar bitcoins onder institutionele partijen.

Ten slotte is het toekomstperspectief van bitcoin nog altijd positief. Door de bitcoin halving is de inflatie van bitcoin ook gehalveerd. Blijft de vraag naar bitcoin stijgen, dan is dat goed voor de prijs van bitcoin.

De komende weken kunnen wel eens heel interessant worden voor bitcoin.

Leave a Reply