blog

Bitcoin fakkel nieuw leven ingeblazen en bezocht al 38 landen

By 23 januari 2020No Comments

De lightning torch werd voor het eerst aangestoken in  januari 2019 door Hodlonaut, bekend om zijn Twitter-avatar van een kat in een ruimtepak. Elke fakkeldrager stuurt een kleine hoeveelheid bitcoin naar de volgende drager. Zo wordt de fakkel steeds weer een klein beetje meer waard.

Landsgrenzen hebben geen betekenis

Het doel is om de snelheid en het globale karakter van het lightning netwerk te benadrukken. Dit is een soort tweede laag om de blockchain van bitcoin heen, die ervoor moet zorgen dat kleine transacties sneller en goedkoper worden.  Hodlonaut begon er begin 2019 voor de lol mee, maar de fakkel ging als een lopend vuurtje door de cryptocommunity heen. Landsgrenzen en politieke uitsluiting bleken geen rol van betekenis meer te spelen. Binnen een paar seconden kon de fakkel vrijelijk bewegen tussen bijvoorbeeld de Verenigde Staten, Nederland en Iran.

Zelfs Jack Dorsey, de CEO van Twitter, droeg de fakkel een tijdje.

Tijd voor een tweede fakkel

Afgelopen weekend stak Hodlonaut voor de tweede keer de fakkel aan, in wat hij omschreef als een ‘spontane beslissing’. Sindsdien hebben vele enthousiastelingen bliksem “facturen” op Twitter geplaatst waarnaar de fakkeldrager de volgende bliksembetaling kan verzenden.

Nog geen vier dagen later komt hodlonaut al met een update. Liefst 91 mensen in 38 landen hebben de tweede fakkel al gedragen.

Steeds sneller

Hodlonaut zei tegen CoinDesk dat een van de redenen waarom de fakkel deze keer zo snel van hand is veranderd, is dat de grote namen en bedrijven nu niet meedoen.

“De fakkel is bijna uitsluitend gedragen door ‘plebs’,” zei hij. “Niemand hield de fakkel lang vast, er zijn alleen enthousiaste, normale bitcoingebruikers die de fakkel snel en zonder gedoe hebben doorgegeven. Het voelt als een echte grassroots beweging.”

Limiet bereikt, eindbestemming gevonden

De vorige keer duurde het langer dan twee weken om 139 mensen in 37 landen te bereiken. Maar de fakkel maakte spannende dingen mee. Ondanks de zorgen over het overtreden van Amerikaanse sancties, arriveerde de fakkel afgelopen maart zelfs in Iran. Een groep Venezolanen ontving de fakkel zonder dat ze elektriciteit hadden.

De eerste fakkel stopte uiteindelijk om twee redenen. Ten eerste bereikte de fakkel de limiet van hoeveel waarde er in een enkele lightning transactie past. Die limiet lag destijds op 4,29 miljoen satoshis. Elke satoshi is één honderd miljoenste bitcoin. Ten tweede had de fakkel ook een mooie eindbestemming bereikt. De opbrengst ging namelijk wederom naar Venezuela en werd gebruikt om mensen te helpen die het zwaar hadden door de hyperinflatie van de lokale munt.

De fakkel was eind april 2019 ongeveer 218 dollar waard, en met de huidige bitcoin koers is dat iets minder dan 370 dollar.

Niet te stoppen

Het leek er even op of de huidige fakkel in Duitsland bij Gregor Mendel zou stoppen. Jimmy Homma stuurde hem de fakkel en hij lijkt bereid te zijn om een nieuwe fakkel, van dezelfde waarde, uit zijn eigen zak te betalen.

Leave a Reply