blog

Bitcoin is vandaag 11 jaar geworden, bestaat nu langer dan een decennium

By 3 januari 2020No Comments

Vandaag is het elf jaar geleden dat het allereerste bitcoin blok werd gemined door Satoshi Nakamoto. Om precies te zijn om 19:15 uur Nederlandse tijd, toen slingerde Nakamoto de bitcoin software aan om het eerste blok te vinden.

Het allereerste transactieblok

Het mooie van de bitcoin blockchain is dat alle informatie openbaar is. Hieronder zie je het allereerste transactieblok van bitcoin. Deze bevatte nog geen transacties, maar alleen de mining beloning van 50 bitcoin.

Deze 50 bitcoin zijn verzonden naar het adres van Satoshi Nakamoto, de bedenker van bitcoin. De naam is een pseudoniem, tot op de dag van vandaag weet niemand wie hij of zij is. Het kan net zo goed een groep personen zijn onder één schuilnaam.

Toen en nu, een wereld van verschil

Het netwerk groeit nog iedere dag

In het begin van bitcoin was het alleen Satoshi Nakamoto die bitcoin gebruikte. Het volgende blok van de blockchain werd dan ook pas zes dagen later gevonden, op 9 januari 2009. Sindsdien produceert het netwerk ongeveer om de tien minuten een nieuw transactieblok.

Nu is het niet meer voor te stellen dat het netwerk stil ligt. Dagelijks houden duizenden computers het bitcoin netwerk bij. Ook in het afgelopen jaar is de rekenkracht op het bitcoin netwerk alleen maar toegenomen. Wat er ook gebeurt, de bitcoin blockchain blijft doorgaan.

De waarde is enorm toegenomen

Bitcoin had in het begin nog geen waarde. De eerste inschatting van de waarde van bitcoin komt van New Liberty Standard. Iemand berekende hoeveel het hem gemiddeld kostte om bitcoins te minen in 2009. Op basis daarvan kwam hij uit op 1.309,03 bitcoin voor 1 dollar. Mooi koopje!

Hoe anders is het nu, voor 1 dollar krijg je nu 0,00014 bitcoin. In elf jaar tijd is bitcoin enorm in waarde toegenomen. Het toppunt in euro’s werd bereikt op 17 december 2017. Toen was een bitcoin 16.600 euro waard.

Bitcoin beheren is makkelijker

Bitcoin bewaren was in 2009 een technisch verhaal. Je kon je bitcoin destijds alleen beheren met de originele bitcoin software. Je private keys werden opgeslagen op een bestand op je computer. Crashte je computer, en was je het bestand kwijt? Dan was je ook je bitcoin kwijt. Een Britse man had op die manier wel heel veel pech, hij verloor hierdoor 7.500 bitcoins.

Nu is bitcoin bewaren makkelijker dan ooit, er zijn steeds meer bitcoin wallets. En als je geen wallet wil gebruiken kan je ook BLOX gebruiken. Dat is dé handige alles-in-één app voor bitcoin en andere cryptomunten.

Je hoeft geen technische kennis te hebben om bitcoin te kopen

Je kon bitcoin in 2009 alleen verkrijgen door bitcoin te minen of door het direct van iemand te kopen. Om bitcoin te minen heb je technische kennis nodig en zonder exchanges was het moeilijk om iemand te vinden die bitcoin aan je wilde verkopen.

Nu koop je met het grootste gemak bitcoin met iDEAL, waar en wanneer je maar wilt. En met hetzelfde gemak kan je handelen in andere cryptocurrency’s via cryptocurrency brokers en exchanges.

Eén ding is wel hetzelfde gebleven

En dat is het bestaansrecht van bitcoin. Na de economische crisis van 2008 heeft de wereld kennis mogen maken met bitcoin. Er was behoefte aan een onafhankelijke valuta, zonder sturing van bovenaf.

En daarom is er bitcoin. In de loop der jaren zijn er een aantal veranderingen doorgevoerd die bitcoin sneller en gebruiksvriendelijkers maken, maar de basisprincipes blijven hetzelfde.

En die basisprincipes zijn simpel. Een digitale, decentrale munt met een vaste uitgifte en met een voorspelbare inflatie.  Niemand is de baas over bitcoin, en alle regels staan vastgelegd in de code. Iedereen kan en mag meedoen. Je kan bijvoorbeeld je computer inzetten om transacties te controleren of bitcoin te minen. Er is geen enkele vorm van censuur, niemand die bepaalt of je waarde naar iemand mag sturen of niet.

Bitcoin is geen experiment meer, de digitale munt viert zijn elfde jaar en gaat nu zijn tweede decennium in. Op naar nog vele jaren!

Leave a Reply