blog

Consumenten uit opkomende markten stappen massaal over op bitcoin

By 26 november 2020No Comments

Bitcoin heeft het potentieel om de opvolger te zijn van de dollar als de volgende wereldwijde reservevaluta. Voorlopig heeft het verhaal van bitcoin als ‘waardeopslag’ en als ‘afdekking tegen inflatie’ vooral het grote geld van instituties getrokken.

Veel analisten wijzen dan ook naar het slimme geld van vooruitstrevende fondsen en bedrijven als reden dat de bitcoin koers de afgelopen twee maanden hard steeg.

Consumenten niet uitsluiten

Misschien klopt dat grotendeels wel, er is immers weinig data die er op wijzen dat consumenten de drijfveer zijn. Toch kun je de kracht van consumenten niet uitsluiten. Gisteren bespraken we al heel even de verdrievoudiging van aanmeldingen van nieuwe gebruikers op BLOX en BTC Direct.

Bitcoin kopers uit opkomende markten zijn de afgelopen maand ook verdrievoudigd en neigen zelfs naar nieuwe recordhoogtes. Een CEO van een cryptobedrijf beweert dat dit een teken is dat burgers in landen waar hun eigen geld een stuk zwakker is dan de dollar, met dat geld stemmen voor een beter financieel systeem. Een systeem dat is gebouwd op Bitcoin.

Bitcoin is het antwoord op alles

Bitcoin fixes this. Bitcoin is het antwoord op alles. Deze zinnen worden gekscherend door bitcoiners voor elk probleem ter wereld geopperd. Het klinkt misschien als een meme, maar bitcoin biedt wel degelijk oplossingen voor grote problemen. Bitcoin kan het antwoord worden op het probleem dat fiat geld al 50 jaar teistert.

Er was eens een tijd dat de dollar aan goud was gekoppeld, maar dat werd begin jaren zeventig afgeschaft. Vanaf dat moment was ieders geld onderhevig aan inflatie en controle. De website WTF Happened in 1971 houdt goede statistieken bij van de gevolgen.

Opkomende markten leiden

Terug naar consumenteninteresse, in de westerse landen hebben die nog niet het FOMO-niveau bereikt van 2017, maar dat is niet overal zo. Opkomende markten als  Zuid-Afrika, Maleisië, Nigeria en Indonesië hebben wel degelijk FOMO, aldus de CEO van Luno Global, Marcus Swanepoel.

Hij zegt dat deze markten in volumes zijn verdrievoudigd en zich op een historisch hoog niveau bevinden, en dit is allemaal gebeurd in de afgelopen maand, toen de uitbraak plaatsvond.

Hij voegt eraan toe dat burgers in deze landen waar hun eigen fiatvaluta lang niet zo sterk is als de dollar, ze stemmen met het geld dat ze hebben voor een beter financieel systeem.

Burgers maken geen kans met eigen valuta

Om het dicht bij huis te houden, vergelijken we de valuta’s van Zuid-Afrika (geel), Maleisië (rood), Nigeria (blauw) en Indonesië (groen) met de euro dit jaar. Geen enkele van deze valuta’s wordt meer waard vergeleken met de euro.

Praktijk raakt theorie

Bitcoin is in theorie sowieso het antwoord, maar voor velen nu ook in de praktijk. Bitcoin heeft een vast aanbod en kan niet worden geconfisqueerd of gestopt worden door een derde partij. Dit maakt van bitcoin de niet-soevereine valuta van de toekomst die de wereld nodig heeft. Inwoners van opkomende markten lijken gedwongen te worden om het voortouw te nemen.

De reden dat meer geavanceerde landen zoals de Verenigde Staten, Nederland en Japan dit veranderende tij niet leiden, is omdat de dollar, de euro en de yen altijd in hun voordeel hebben gewerkt. De rest van de wereld heeft dit geluk niet. Zoals Ray Dalio dit jaar onlangs schreef, valt uiteindelijk elk monetair rijk. En dat komt altijd doordat een rijk niet hoeft te innoveren omdat ze comfortabel zijn met de heersende situatie.

Op dit moment is Amerika het grootste monetaire rijk. De dollar is al langer dan 60 jaar de wereldwijde reservevaluta, de geschiedenis leert dat zij het blindst zullen zijn voor een verandering van het monetaire systeem.

Leave a Reply