blog

Technische analyse: Bitcoin worstelt met 10.000 dollar, maar lange termijn is positief

By 8 september 2020No Comments

Bitcoin blijft het spannend houden, de cryptocurrency worstelt al dagen om 10.000 dollar (8.466 euro) vast te kunnen houden. Vormt dit de basis voor de weg omhoog? Of zakt bitcoin opnieuw onder de psychologische grens van 10.000 dollar? In deze analyse kijken naast de komende dagen ook naar de lange termijn.

Dubbele bodem en even uit kanaal

Na de daling van begin september leek bitcoin weer wat kracht gevonden te hebben. Op de een-uursgrafiek vormde de koers een dubbele bodem (blauwe cirkels), en bitcoin was daarnaast uit een dalend kanaal gebroken. Met een kanaal bedoelen we twee evenwijdig lopende trendlijnen. Beide ontwikkelingen leken positief, maar bitcoin beweegt inmiddels weer in het kanaal.

De indicator onder de koers is de Relative Strength Index (RSI), deze laat het momentum van de prijs zien. Vergelijk je beide grafieken met elkaar, dan zie je positieve divergentie. Dat betekent dat bitcoin lagere bodems maakt (dalende rode lijn), terwijl de RSI juist hogere bodems laat zien (stijgende groene lijn). Dit is een goed teken, de koers kan dan op korte termijn herstellen. Maar dan moet bitcoin wel opnieuw uit het kanaal kunnen breken.

Test van een lange trendlijn

Op de lange termijn ziet de koers van bitcoin er eigenlijk nog niet zo verkeerd uit. Je kijkt hieronder naar de weekgrafiek van bitcoin. Boven de grafiek is een schuin aflopende trendlijn getekend, die loopt van de top van eind 2017, de zomer van 2019 en kort over de weerstand in juni dit jaar. Alle drie de momenten zijn aangegeven met de rode pijlen. Het ziet ernaar uit dat bitcoin de trendlijn aan het testen is, en dat is alleen maar positief.

Met testen wordt bedoeld dat de koers de trendlijn nog één keer aanraakt, de lijn wordt daarmee bevestigd als ondersteuning. Dat gebeurde in het verleden ook toen de koers definitief uitbrak. Dit zie je op de grafiek eronder, de run omhoog van bitcoin begon pas echt toen de prijs de trendlijn testte eind augustus 2015. Dit moment is aangegeven met de eerste blauwe cirkel.

Bewegend gemiddelde geeft steun

Ook op een ander gebied vindt bitcoin mogelijk steun. Je kijkt hieronder opnieuw naar de weekgrafiek. De groene lijn onder de koers is het voortschrijdend gemiddelde van de afgelopen 21, de 21-weken moving average. Dat lijkt een volledig willekeurig getal, maar deze lijn was in de bull run van 2016 en 2017 ontzettend belangrijk. Bij elke dip vond de koers precies op deze lijn ondersteuning, dat geven we aan met de groene pijlen. Is dat deze keer ook zo? Dan hebben we de bodem misschien al gezien.

Wat gaat bitcoin komende dagen doen?

Dat is allemaal voor de lange termijn, voorlopig moet bitcoin 10.000 dollar (8.464 euro) kunnen vasthouden als ondersteuning. Gaat dat de komende dagen lukken? We beschrijven twee scenarios: bullish (positief) en bearish (negatief).

Bullish
Positieve divergentie, de dubbele bodem en de uitbraak uit het neerwaarts kanaal kunnen bitcoin een duwtje in de rug geven. Het eerste doel is 10.600 dollar (8.972 euro), de oranje lijn op de grafiek. Dit was begin augustus twee keer een sterke ondersteuning, maar is nu juist een weerstand.

Daarna komt 11.241 dollar (9.512 euro) in beeld, de groene lijn op de grafiek. Hiervoor geldt hetzelfde, deze prijs was in augustus een sterke steun, maar kan nu juist een harde noot zijn om te kraken.

Bearish
Maar wat als de koers daalt? Dan zakt bitcoin waarschijnlijk naar 9.867 dollar (8.349 euro), de rode lijn op de grafiek. Dit is de prijs waarop bitcoin de dubbele bodem vormde.

Leave a Reply