blog

Zorgen politieke spanningen Amerika en Iran voor stijgende bitcoin?

By 8 januari 2020No Comments

2020 is fantastisch begonnen voor bitcoin. Vanaf 3 januari is de bitcoin koers met meer dan twintig procent gestegen. Deze stijging kan je deels verklaren met technische analyse. Maar eigenlijk kan je de stijging niet los zien van de politieke spanningen tussen Amerika en Iran. Wordt bitcoin gezien als veilige haven in tijden van onzekerheid?

Bitcoin als veilige haven

Voordat bitcoin bestond was het simpel. Zijn er politieke conflicten, dan stijgt de koers van goud. Investeerders zien goud namelijk als veilige haven, een beleggingsmiddel dat je volledig los kan zien van de wereldwijde politiek.

Maar sinds bitcoin bestaat lijkt cryptocurrency ook de rol van veilige haven aan te nemen. Op 3 januari is de Iraanse generaal Soleimani omgekomen door een aanslag van Amerika. Precies op die dag stopte de dalende trend van bitcoin en steeg de koers met meer dan twintig procent.

Vannacht steeg de bitcoin koers ook door, toen bekend werd dat Iran raketten heeft afgevuurd op twee Amerikaanse luchtmachtbases in Irak. Het is onmogelijk om de koers direct te koppelen aan deze gebeurtenissen, maar de timing is wel opvallend.

Ook goud laat dezelfde beweging zien. Maar bij goud zijn de bewegingen kleiner dan bij bitcoin. Om het in perspectief te plaatsen, over heel 2019 is de koers van goud met ongeveer twintig procent gestegen. Bitcoin deed daar afgelopen jaar slechts een paar uur over.

Technische analyse, koers breekt uit

Kijken we puur naar de koers, dan zien we dat de bitcoin koers uit een kanaal is gebroken.  Dat zijn twee evenwijdig lopende trendlijnen. Deze uitbraak is een belangrijke ontwikkeling, want dit kanaal is al zes (!) maanden te zien op de grafiek.

Door deze uitbraak kunnen we onze ogen weer voorzichtig richten op 9.500 dollar (8.500 euro), de blauwe balk op de grafiek.

De koers brak ook door een andere weerstand. De lijn die dwars door de grafiek loopt is de 100-dagen Moving Average. Dat is een voortschrijdend gemiddelde van de afgelopen honderd dagen. Je kan deze lijn zien als dynamische weerstand en ondersteuning.

Toen de bitcoin koers in 2019 met overtuiging door deze lijn brak, gaf dat het startsignaal voor de stijging naar 14.000 dollar (12.200 euro, eerste groene pijl). In oktober 2019 lukte het bitcoin niet om door de 100-dagen MA te breken, en dat ondanks een groei van 40 procent op één dag. Hierna gleed de koers terug naar 6.500 dollar (5.800 euro). Dat moment geven we aan met de rode pijl.

Nu lijkt de weerstand wel te zijn gebroken. Is dit het begin van een nieuwe bull run?

Leave a Reply